,

Penyumbang Kemenangan Dalam Perang Hunain

Walaupun pada awalnya kaum Muslimin menghadapi kekalahan, akhirnya Allah berikan kemenangan kepada Islam pada akhir perang Hunain. Antara faktor kemenangan adalah:

1. Sikap Rasulullah yang tetap teguh dalam peperangan dan tidak mundur mendorong kaum Muslimin untuk terus kekal dalam peperangan. Malah, Rasulullah berani memecut laju keldainya ke barisan orang-orang kafir, sehinggakan Al-Abbas sendiri perlu memegang tali keldai agar tidak terlalu laju.

2. Sebahagian kaum Muslimin yang lari pada awalnya dengan cepat memenuhi seruan perang dan bergabung semula untuk meneruskan perjuangan.

3.  Pihak musuh melakukan kesalahan apabila mereka tidak terus menyerang kaum Muslimin apabila sebahagian kaum Muslimin melarikan diri, sehingga perkara tersebut memberikan peluang kepada kaum Muslimin untuk kembali semula ke medan perang, meneruskan peperangan yang dipimpin oleh pemimpin yang sememangnya berani.

4. Rasulullah mengambil kerikil dan dilemparkan ke wajah orang-orang kafir, malah Baginda bersabda: “Kalahlah kamu, demi Tuhan Muhammad Sollallaahu ‘Alaihi Wasallam.”

5. Rasulullah berdoa dan memohon pertolongan kepada Allah dengan bersungguh-sungguh agar diberi kemenangan atas musuh.

6. Allah memberikan bantuan dengan diturunkan para malaikat untuk membantu peperangan, seperti yang dinyatakan di dalam Al-Quran: “…dan Allah menurunkan tentera yang kamu tidak melihatnya, serta Dia menyeksa orang-orang kafir itu (dengan kekalahan yang membawa kehancuran); dan yang demikian itu ialah balasan bagi orang-orang yang kafir.” (Surah At-Taubah 9:26)

Rujukan : Kitab Sirah Nabawiyyah (Dr Ali Muhammad As-Shallabi)

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%