, ,

Apa Yang Menjadikan Madinah Itu Istimewa?

Rasulullah sangat mencintai Madinah. Apa tidaknya, di saat kafir Quraisy di Makkah membencinya, tetapi penduduk Madinah sudi menghulurkan tangan untuk membantu kaum Muslimin dari Makkah.

Jom kita lihat antara beberapa keutamaan Madinah:

  • Kecintaan dan doa Rasulullah untuk Madinah

Rasulullah pernah berdoa kepada Allah: “Ya Allah anugerahkan dalam diri kami rasa cinta terhadap Madinah seperti kecintaan kami terhadap Makkah, atau lebih dari itu.”

  • Mendoakan Madinah agar mendapat keberkatan dua kali Makkah

Rasulullah berdoa kepada Allah untuk kebaikan madinah seperti apa yang telah dipinta Nabi Ibrahim untuk Makkah.

  • Madinah terpelihara daripada Dajjal dan wabak taun

Allah telah menetapkan malaikat-malaikat khusus untuk menjaga tanah haram sehinggakan Dajjal tidak mampu menembusinya. Malah, Rasulullah juga sentiasa berdoa agar Madinah terselamat daripada wabak penyakit taun.

  • Keutamaan meninggal dunia di Madinah

Rasulullah bersabda: “Sesiapa yang mampu meninggal dunia di Madinah, maka hendaklah dia meninggal di dalamnya, sesungguhnya aku akan memberikan syafaat bagi orang yang meninggal dunia di Madinah.” (Hadith riwayat Ahmad dan Ibnu Hibban)

  • Madinah adalah tanah haram

Rasulullah Sollallaahu ‘Alaihi Wasallam bersabda: “Sesungguhnya Ibrahim telah mengharamkan Makkah dan mendoakan untuknya. Maka aku tetapkan Madinah sebagai tanah haram sebagaimana Ibrahim menetapkan Makkah sebagai tanah haram. Dan aku mendoakan keberkahan untuk mud dan gantang (takaran) di Madinah sebagaimana Ibrahim mendoakannya untuk Makkah.” (Hadith riwayat Bukhari)

Rujukan : Kitab Sirah Nabawiyyah (Dr Ali Muhammad As-Shallabi)