, ,

Agar Kembara Jadi Ibadah..

Samad: Uish, tengok dia tu! Dah banyak negara yang dia jelajah. Mesti seronok, kan?

Ahmad: Seronok memang seronok. Tapi, tahu tak Islam juga mengajar umatnya untuk pergi mengembara?

Samad: Oh begitu? Bagaimana tu?

Hari ini, budaya backpackers sudah menjadi fenomena dalam kalangan belia di dunia tidak terkecuali belia Muslim. Masing-masing saling berlumba untuk memenuhi senarai negara-negara yang ingin dikunjungi.

Namun, sedarkah kita, sebenarnya Allah sendiri telah lama menyarankan umat Islam supaya mengembara di muka bumi. Terdapat dua ayat yang dengan jelas menggesa umat Islam supaya mengembara dan meneroka dunia. Ayat tersebut ialah ayat ke-11 surah al-An‘am dan ayat ke-20 surah al-‘Ankabut.

Bukan Pengembaraan Sia-Sia

Jelas sekali kedua-dua ayat yang dinyatakan itu menunjukkan saranan Allah s.w.t. kepada umat Islam untuk mengembara di muka bumi. Namun, sebagai seorang Muslim, apa yang perlu diberikan perhatian utama adalah tujuan sesuatu pengembaraan itu dilakukan.


Contoh paling mudah, bukankah dalam rukun Islam sendiri mewajibkan kita untuk pergi mengembara? Ya, rukun Islam kelima iaitu menunaikan ibadah haji di Baitullah.

Memandangkan perjalanan ibadah haji ini merupakan satu pengembaraan, maka disyaratkan bagi yang ingin menunaikannya al-istita‘ah iaitu berkemampuan. Namun, tidak semua umat Islam berkemampuan sama ada dari segi kewangan mahupun keadaan fizikal.

Bukan itu sahaja, apabila seseorang Muslim menunaikan haji dengan penuh penghayatan, dia pasti dapat mengambil ibrah dan menyaksikan tanda kekuasaan Allah. Mengambil ibrah daripada kisah penentangan kaum Quraisy di Makkah terhadap Rasulullah s.a.w. sepanjang tempoh permulaan dakwah Baginda. Kemudian, dapat menyaksikan kehebatan kuasa Allah yang menyatukan umat Islam di seluruh dunia untuk berkumpul di satu tempat bagaikan berada di padang mahsyar.

Subhanallah!

Memenuhi Keperluan Dunia

Selain itu, umat Islam suatu ketika dahulu sangat giat mengembara. Mereka pergi dari satu tempat ke tempat lain dengan tujuan tertentu bagi memenuhi keperluan dunia mereka. Inilah sejarah yang perlu kita angkat!

Umat Islam bukanlah bagaikan katak di bawah tempurung. Mereka bahkan pernah mengembara mengelilingi dunia! Mari kita lihat satu persatu apa yang mendorong umat Islam untuk mengembara.

1. Dorongan Menuntut Ilmu

Agama Islam datang dengan membawa manusia untuk berpindah daripada gelapnya kejahilan kepada terangnya cahaya ilmu. Maka, tidak hairanlah kita lihat sebahagian besar tokoh-tokoh ulama dan cendekiawan Islam mengembara untuk menuntut ilmu.

Tambahan pula, pusat kerajaan Abbasiyyah iaitu kota Baghdad telah muncul sebagai pusat keilmuan dunia Islam ketika itu. Maka, berbondong-bondonglah para pelajar dari serata pelosok dunia datang ke sana semata-mata untuk belajar di sana.

Bukan itu sahaja, sesuatu ilmu itu kadangkala tidak terdapat di satu tempat seperti di kota Baghdad. Boleh jadi ilmu tersebut terdapat pada seorang guru yang tinggal di tempat-tempat yang tertentu.

Seorang perawi hadis boleh jadi tinggal di pelbagai belahan dunia Islam ketika itu. Maka, sudah tentu mereka yang ingin mengumpulkan hadis perlu mengembara ke tempat-tempat tersebut bagi mendapatkan hadis. Tanpa usaha dan pengorbanan gigih mereka, sudah tentu kita tidak dapat membaca sabda Baginda s.a.w. seperti hari ini.

2. Menjadi Duta

Penggembaraan umat Islam juga berlaku apabila melibatkan urusan diplomatik antara dua negara. Misalnya, dalam lembaran sejarah, kita melihat terdapat dua sosok pengembara yang menjadi duta kerajaan Islam bertemu dengan kerajaan bukan Islam. Mereka ialah Ibn Fadlan dan Ibn al-Hajari. 

Ibn Fadlan misalnya telah dihantar oleh Khalifah al-Muqtadir daripada Kerajaan Abbasiyyah kepada raja Bulgar di Rusia. Tujuannya adalah untuk menyampaikan dakwah Islam kepada penduduk di sana yang baru sahaja menjadi Muslim.

Manakala, Ibn al-Hajari pula diutus ke Perancis dan Belanda oleh Sultan Zaydan al-Nasir, pemerintah Kerajaan Sa’di di Maghribi. Tujuannya adalah untuk berunding dengan pemerintah kedua-dua negara itu bagi membebaskan tawanan Muslim yang ada di tangan mereka.

Pengembaraan yang Hidup

Jadi, bagaimana dengan umat Islam hari ini? Adakah cukup sekadar dapat pergi ke serata dunia tanpa mengambil ibrah dan pengajaran? Adakah hanya cukup dengan berkongsi gambar-gambar di media sosial untuk meraih like dan share?

Justeru, jadikan pengembaraan kita itu kekal hidup. Bagaimana? Rekodkan segala pahit manis pengalaman dan perjalanan di sana dengan menulis. Hasilnya, ia akan menjadi suatu pengalaman yang akan kekal hidup apabila dapat dibaca oleh generasi akan datang. Boleh jadi anak dan cucu kita yang akan membacanya kelak.

Begitu juga dengan para pengembara Muslim terdahulu. Mereka meninggalkan itinerary perjalanan mereka sebagai warisan berharga dalam sejarah manusia. Siapa tidak kenal Rihlah Ibn Battutah dan Rihlah Ibn Jubair.

Karya yang mungkin kurang dikenali seperti Rihlah Ibn Fadlan dan Nasir al-Din ‘ala Qawm al-Kafirin karya Ibn al-Hajari juga penting. Oleh itu, tidak hairanlah umat Islam memiliki ramai tokoh pengembara yang hebat.

Tokoh Islam yang Mengembara: