,

Sakit Itu Rahmat? Atau Musibah?

Awan tidak selalunya cerah, ada masanya ia redup dan mendung seperti kata pepatah, “Ku sangkakan panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengahari.”

“Adakah sakit itu musibah daripada Allah S.W.T?”

Jawapannya ada pada diri sendiri tetapi dengan berkat kesabaran ia memberi sejuta rahmat yang tidak bisa ditafsirkan.

Sebagai orang Islam, kita sedia maklum bahawa sakit itu merupakan ujian hidup tatkala segala nikmat kesihatan ditarik buat sementara waktu atau selamanya. Tidak mampu bekerja, melakukan urusan harian atau beribadat dengan baik seperti sediakala.

Bait-bait kata yang diluahkan dalam lagu nasyid, “Ingat lima perkara sebelum lima perkara iaitu lapang sebelum sempit, muda sebelum tua, kaya sebelum miskin, sihat sebelum sakit dan hidup sebelum mati” sungguh bermakna.

Oleh itu, bagi seseorang yang masih diberikan kesihatan iaitu nikmat yang sungguh besar daripada Allah S.W.T, maka syukurilah dengan kalimah “Alhamdulillah” dan manfaatkanlah ia dengan sebaiknya untuk mencapai redha Allah S.W.T. seperti yang diulang-ulang dalam al-kalam sucinya (AL-QURAN) sebanyak 33 kali iaitu:

“Maka nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan?” (Surah Ar-Rahman, ayat 13)

Namun ada segelintir kita yang kurang bernasib baik apabila nikmat kesihatan ditarik. Hanya doa kesembuhan dipanjatkan di samping ikhtiar selebihnya bertawakal kepada Allah S.W.T. Namun segala apapun ujian yang diberi bukanlah sia-sia.

Rasulullah SAW bersabda,”Tidaklah seorang muslim ditimpa musibah berupa rasa lelahnya badan, rasa lapar yang terus menerus atau sakit, rasa sedih/benci yang berkaitan dengan masa sekarang, rasa sedih/benci yang berkaitan dengan masa lalu, gangguan orang lain pada dirinya, sesuatu yang membuat hati menjadi sesak sampai-sampai duri yang menusuknya melainkan akan Allah hapuskan dengan sebab hal tersebut kesalahan-kesalahannya.” (Hadith riwayat Bukhari no 5641, Muslim no .2573)

Sebagai contoh jika terdapat ahli keluarga, ibu bapa ataupun saudara mara kita yang diuji kesakitan besar ataupun kecil, kita boleh menghadiahkan bacaan doa ini walhal hanya ucapan dalam hati kepada mereka.

Doa ini ringkas tetapi ia sudah cukup bermakna kerana kaum mukminin itu bersaudara.

(Tidak mengapa, semoga penyakit ini membersihkan dosamu, insyaallah)

DAN

(Aku memohon kepada Allah Yang Maha Agung, Tuhan Arasy yang Agung, supaya menyembuhkan engkau)

Pada hakikatnya, seseorang pesakit itu sentiasa mengharapkan kesembuhan diiringi dengan kekuatan dan ketabahan dalam diri.

Bagi seseorang yang mengalami penyakit kronik seperti masalah buah pinggang yang memerlukan rawatan dialisis secara berkala, strok, kanser dan sebagainya.

Peluang mungkin semakin tipis untuknya sembuh terutama pada tahap akhir ataupun sudah lanjut usia. Namun, yakinlah tiada yang mustahil dengan izin Allah S.W.T.

Selagi adanya sisa-sisa kehidupan, kita banyakkan istighfar, ikhtiar dan doa di samping amalan yang termampu.

Bukan sahaja pesakit, penjaga perlu juga mengawal emosi dan fizikal, lebih-lebih menjaga pesakit yang terlantar, tidak mampu bergerak, segala-galanya perlu diuruskan, pengorbanan masa membuktikan tanda kasih saying kita kepada mereka.

Nilai sebuah pengorbanan itu penting dan nilai pahalannya hanya ditentukan oleh Allah Azza Wa Jalla.

Segala penat lelah yang ditaburkan untuk kebaikan bukanlah satu penyesalan tetapi keyakinan sesungguhnya soal jodoh, rezeki dan ajal telah ditetapkan sebaik-baiknya oleh Allah S.W.T.

Kita harus terus berjalan ke arah yang benar menuju YANG SATU sepertimana yang diungkapkan dalam Surah Al-Fatihah setiap solat lima waktu. Semoga pengisian positif ini bermanfaat kepada semua.

 

Maklumat Penulis

Artikel ini ditulis oleh Nurul Amierah Abdullah,  berasal dari Tumpat, Kelantan. Nama samaran beliau ialah puteri ad-dien.

Berminat menulis artikel? Anda inginkan supaya hasil penulisan anda diterbitkan dalam website iluvislam? Klik sini.

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%