Search Results for:

  • ,

    Jodohku Di Mana? Awak Di Mana?

    Ting. Whatsapp group notification. “Assalamualaikum. Dengan penuh kesyukuran ke hadrat Ilahi, saya ingin menjemput rakan-rakan semua ke Majlis Kesyukuran Perkahwinan saya beserta pasangan pada….” Dan tak lama kemudian, berderet-deret mesej daripada sahabat alam maya mengucapkan tahniah, berdoa semoga segala urusan dipermudah sehingga majlis selesai. Dan aku? Macam biasa, membuat ucapan tahniah berjela kepada si bakal […]

  • ,

    Run, Run, Run…

    Run, run Run again It’s okay to fall Run, run Run, again It’s okay to get hurt -BTS~ Run- Aku ada satu impian. Ku gelar ia sebagai impian tersembunyi. Kenapa impian tersembunyi? Kerana aku tidak mahu siapa pun yang tahu apa yang ingin aku capai. Biarlah aku berusaha dulu, selepas aku berjaya mencapainya barulah aku […]

  • ,

    Impian Yang Berkilauan

    Setiap orang di dunia ini pasti ada impian kecil di dalam hatinya, walaupun sekarang dia melakukan perkara yang bertentangan dengan impiannya. Tetapi, kalau kau rasa ingin mencuba mendapatkannya apa salahnya kan? Kau ada satu impian. Kau mula mencuba mendapatkan impian itu. Malangnya impianmu itu ditentang keras. Malah jalan yang kau lalui juga sungguh sukar sehinggakan […]

  • ,

    Apabila Kita Kehilangan Orang Tersayang

    “Man, bila sampai tempat kemalangan tu jangan tengok mayat tau. Pergi terus ke arah mangsa. Ada seorang mangsa, caller cakap teruk juga dia, Chinese,” Abang Ali memberi nasihat. “Ish abang ni, ingat kita baru kerja ka? Saya boleh tahan la tengok mayat mangsa kemalangan ini. Dulu dulu ja tak tahan.” “Aku peringat ja. Tapi ingat […]

  • , ,

    Warkah Hati Yang Merindu

    Assalamua’laikum warahmatullahi wabarakatuh buat hati yang tulus… Nukilan ini khas kepada sesiapa yang sedang merindui orang yang telah pergi selamanya. Semua orang akan merasai kehilangan. Saat Allah menguji dengan kehilangan orang yang kita sayang. Sakitnya lebih mendalam dari sepasang kekasih memutuskan percintaan walaupun dah bertahun bersama. Kehilangan yang selalu di sisi, di hati serta di […]

  • ,

    Sebab Allah Ada Perancangan Yang Tersendiri Buat Kau

    Lampu berbentuk Baymax di atas meja dialihkan sedikit ke kanan, Nampak tak kemas. Tahun baru, daripada luar terdengar berdas-das bunga api dibakar. Dah macam hari raya dah. – 2250 pm – Meja belajar ditenung. Afza seorang di dalam biliknya. Beberapa housematenya yang lain telah keluar rumah pukul 2215 tadi, hendak menyambut Tahun baru macam biasa. Dia […]

  • , ,

    Perbezaan antara Amatur dan Profesional

    Mengapakah ada di antara kita yang sangat berjaya dan ada di antara kita yang hanya konsisten bekerja yang biasa-biasa? Jawapannya rumit dan pelbagai. Ramai yang di antara kita yang amatur. Amatur akan berhenti bersungguh-sungguh apabila mencapai sesuatu matlamat. Profesional tidak berhenti, kerana ia percaya sesuatu pencapaian itu hanyalah permulaan. Amatur mempunyai objektif sahaja manakala profesional […]

  • ,

    Kenapa Masyarakat Perlu Meminggirkan Mereka

    Kerana masa lalu yang kita tempuhi adalah penuh dengan onak dan duri. Tidak semestinya masa hadapan kita juga sebegitu. Itu adalah pegangan yang Aina pegang selama dia hidup di muka bumi Allah. Walaupun dia diuji dengan pelbagai ujian namun dia kentalkan hati dan kebalkan iman agar dia tidak lemah. Kadangkala dia kumpulkan kekuatan sebanyak yang […]

  • ,

    PengampunanMu Aku Dambakan

    Bayangan masa silam menyingkap kejahilan diri Namun usia mematangkan bagi mereka yang mahu berfikir Malam semakin larut, namun aku tidak dapat melelapkan mata. Malam ini terutamanya fikiranku bak rebut kencang sehingga mampu mengejutkan aku dari tidur yang lena. Fikiranku seperti biasa menerewang mengenangkan masa silam. Rasa takut semakin mencengkam jiwa. Bukannya kelam malam yang menakutkanku […]

  • , ,

    Rawatan Islam – Sudahkah Memenuhi Tuntutan Syariah?

    Kaedah Rawatan Islam merupakan satu kaedah perubatan yang semakin popular dalam kalangan masyarakat di Negara kita pada hari ini. Kaedah ini telah mengambil alih peranaan dukun, pawang dan bomoh yang sangat terkenal dalam masyarakat Melayu sejak beberapa dekad yang lalu. Rawatan Islam ini biasanya digunakan bagi merawat penyakit yang melibatkan gangguan Jin dan sihir seperti […]

  • ,

    Di Manakah Salah Pakaian Muslimahku?

    Sekilas kita melihat wanita bertudung labuh, sudah tentu dalam fikiran kita bahawa dia wanita yang sopan, yang menjaga akhlaknya, yang lebih arif dalam perihal hukum hakam agama apatah lagi setiap tingkah lakunya diperhatikan. Sedikit kesalahan sudah membawa kepada fitnah terbesar bahawa dia mencemarkan imej muslimah. Dia tidak layak membawa imej muslimah. Satu kesalahan dari golongan […]

  • , ,

    Bila Hati Dah Suka…

    “Hmmm… kenapa aku asyik teringatkan lelaki / perempuan tu? Ke aku dah jatuh hati kat dia?” Persoalan paling relevan bagi seseorang yang mungkin ada perasaan terhadap seseorang yang diminati atau disukai atau dicintai. Sama ada diminati atau disukai dalam diam atau secara terang-terangan menunjukkan tanda-tandanya. Secara logiknya apabila mempunyai perasaan sebegitu, adakah ia membuatkan seseorang […]