, ,

Abu Dzar Tak Terpengaruh Dengan Hasutan Kaum Musyrikin, Lalu Masuk Islam

Abu Dzar berasal daripada bani Ghiffar dan dia adalah antara orang yang tak suka dengan kebiasaan jahiliah seperti sembah berhala.

Dia termasuk dalam golongan orang hanif yang tak sekutukan Allah, malah sebelum masuk Islam lagi dia dan solat selama tiga tahun cuma tak khususkan arah kiblat ke mana arah dia menghadap.

Dia tahu tentang dakwah Rasulullah masa awal perkembangan Islam, lalu dia datang ke Makkah. Kebetulan, Ali bertemu dengannya pada suatu malam ketika Abu Dzar berbaring tidur di suatu tempat di Makkah.

Lalu, Ali mengajak Abu Dzar sebagai tetamu. Selama tiga hari, Abu Dzar langsung tak beritahu Ali bahawa dia sedang mencari Rasulullah, akhirnya setelah thiqah atau percaya dengan Ali barulah Abu Dzar beritahu yang dia nak cari Rasulullah.

Ali dengan penuh kerahsiaan dan berhati-hati, membawa Abu Dzar bertemu Rasulullah di markas dakwah iaitu Darul Arqam, yang juga rumah Al-Arqam bin Abi Al-Arqam. Lalu, Abu Dzar pun masuk Islam.

Setelah tu, Rasulullah minta Abu Dzar pulang semula kepada kaumnya dan beritahu pada kaumnya tentang Islam pada waktu yang sesuai. Tak cukup dengan tu, Abu Dzar dengan berani berkata yang dia akan umumkan keislamannya di hadapan orang-orang Quraisy.

Abu Dzar berada di kawasan Kaabah dan berkata dengan suara keras: “Aku beersaksi bahawa tiada tuhan selain Allah dan Muhammad adalah utusan Allah.”

Lalu, dia dipukul kaum musyrikin sehingga dia tersungkur, namun dia diselamatkan oleh Abbas bin Abdul Muttalib yang beri peringatan bahawa kemungkinan bani Ghiffar akan datang untuk balas dendam sebab mereka pukul Abu Dzar.

Setelah tu, Abu Dzar sangat berjasa pada Islam setelah mampu mengislamkan separuh penduduk bani Ghiffar sebelum hijrah, dan separuh yang lain masuk Islam selepas hijrah.

Rujukan : Kitab Sirah Nabawiyyah (Dr. Ali Muhammad As-Shallabi)

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%